Založ si blog

Fax

Moderné elektronické zariadenie deväťdesiatych rokov, nemoderne prenášajúce faksimilný druh signálu po telefónnej linke, pričom ju celú zahltili. Skoro ako telegraf po drôte. 

No v tej dobe, schopnosť preniesť obraz po telefóne na diaľku bolo pre väčšinu z nás geniálne. Zaplatiť za taký aparát aj päťdesiat tisíc Kčs, bolo normálne. Hlavne keď to išlo z kadejakých fondov. Vlastniť komunikačné prostriedky, ako fax mohli len pošty a preverené podniky exportujúce na západ. Obyčajného občana by okamžite zatkli chlpatí éš-té-báci za konšpiráciu, či vlastizradu.

Revolúcia odblokovala tento druh obmedzenia a faxová komunikácia sa stala celonárodným športom.

Najmä v biznise. Toľko, tzv. faxových obchodov lietalo medzi kanceláriami nádejných novodobých, vtedy označovaných ako súkromných podnikateľov. To potvrdzovala aj pečiatka Národného výboru, v Občianskom  preukaze, s pripojeným textom:

„Súkromný podnikateľ, podľa nariadenia vlády SR, č. 102, .resp. 105“ 

Čiže, až v hlbokom podvedomí sme mali vygravírované, že faxovať je niečo nebezpečné, zakázané, no zrazu dosiahnuteľné. Asi preto faxovanie lákalo, šteklilo naše mysle. Veselo sme vyhadzovali obrovské peniaze na nákup takej samozrejmosti.

Cez faxy lietali tie najlukratívnejšie ponuky a dopyty. Počiatočné nezdary otvoriť nejaký obchod cez fax sme pripisovali štatistike.

„Raz to príde“, utešovali sme sa, no prišli len výdavky na spotrebný materiál a čo horšie, za telefón.

Zato obchodom typu „Kamo-Keri a Na chrapúňa!“ sa v tých časoch dvere otvárali. Dokonale sprofanovali faxovú komunikáciu a dnes je to už len smiešna spomienka. Ba možno aj výstraha pred vyhadzovaním peňazí na ničotnosti, hoci nikto z nás nie je úplne imúnny.

Časom nás omrzeli aj záznamníky. S nástupom internetu a vďaka prudkému rozvoju mobilov, zašlú slávu faxov pripomínajú už len zastaralé formuláre. Tí, čo zaspali stále od nás požadujú faxové číslo. 

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58854x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autori blogu

Kategórie