Riziko, či hazard

14. januára 2014, slapia, Slovník

Rozdiel medzi rizikom a hazardom

Pokiaľ stále vidíme svoj cieľ a to finančnú nezávislosť, potom nič nevedieť o financiách a vydať sa za týmto cieľom, je vyslovený hazard. Rizikom však je nevidieť smer finančných tokov, kvôli samotným financiám.

Meniť svoje príjmy na aktíva, generujúce ďalšie príjmy, je prejavom finančnej inteligencie, ktorá je omnoho dôležitejšia, než to najlepšie vzdelanie. Aby sme si vedeli, sami pre seba, určiť rozdiel medzi hazardom a rizikom, najprv si musíme pravdivo odpovedať na otázku:

„Kto je chytrejší? Ja, či moje peniaze?“ a pozrieť sa, ako som na tom na ceste k finančnej nezávislosti.  Špatná bilancia nás nemá odradiť od tohto cieľa, ale ukázať cestu. Stačí sa upokojiť, skoncentrovať, a znova sústrediť svoje úsilie.

Pre toho, kto považuje obchod a investície za hazard, bude charakteristický syndróm večného zamestnanca a malého finančného intelektu. Ale hazardérom je aj ten, kto to nepovažuje za riziko, lebo všetko čo sa týka finančných tokov je riskantné. Rovnako aj pravidelná mzda, dosiahnutá tvrdou prácou, aj výhra v lotérii, či výnosy z dôchodkovej reformy.

Toto riziko znižujeme finančným vzdelávaním, spoluprácou s profesionálmi a realistickým plánovaním.

Nič nevedieť o financiách je rovnaký hazard, ako vzdať sa vlastnej účasti na tvorbe a kontrole svojho finančného plánu. Je nanajvýš vhodné využívať služby vzdelaných a múdrych odborníkov, ale kormidlo tejto lode, svojho finančného plánu, držím pevne v rukách, ja!

Vo svete financií sa riziko odhaduje percentuálnou mierou porovnateľných údajov, zatiaľ čo hazardom je „buď – alebo“, a nejako bude! Práve spôsob, akým sami chápeme rozdiel, čo je hazardom a čo rizikom, určuje akými sme investormi a či môžeme byť úspešní.