Figa

29. novembra 2013, slapia, Slovník

Figa, vieme čo je, však?

No, nie som si až taký istý. Pokúsim sa slušne vysvetliť európsky zmysel tohto slova.

S obchodným partnerom, Lucianom sme išli pozrieť drevo, do vtedajšieho Drevokombinátu Šariš, do Prešova. Vyrazili sme skoro ráno z Bratislavy, do pochmúrneho počasia. Kdeže diaľnice, do Nitry ešte ani nezačali robiť. Čože, pre mňa sedieť v takom osmičkovom bé-em-véčku to bola pasia. Taliani zjavne trpeli, ale československé cenové relácie v drevárskom priemysle boli neodolateľné. Boli sme na ceste už zo päť hodín, keď tu Luciano prudko zastavil auto na mostíku pod značkou, označujúcou začiatok obce.

Vybehol z auta von do sychravého, zahmleného dňa a rehotal sa ako pripečený. Povestnou, len Talianom vlastnou gestikuláciou, rukami mával okolo seba, ako mávatkami na prvého mája. S podrepu do výskoku a zase späť.

„No do kelu, 62 ročný chlap, a čo bude v Prešove? Asi si potrebuje zacvičiť“, hneď som si aj v duchu odpovedal.

To už sa prebral aj starý Moronni, skúmavo sledoval čo sa deje. Medzitým už Luciano vytiahlo tehlu značky NOKIA a úporne hľadal signál. Neprestával sa rehotať, zrazu hlasný výkrik, ako keď ťaviak zacúva do servisu, prezradil, že sa dovolal.

„Uáá! Porca miseria, sono fottuto! Mi trovo a Figa!“

To už vonku skákal aj ešte starší, il direttore Moronni. Po hodine jazdy sa trochu upokojili a na motoreste mi vysvetlili, že figa je sprosté slovo. Talianský vulgarizmus, označujúci ženské to, okolo čoho sa celý svet točí.

Tento deň sme nič nekúpili, lebo ak sa nerehotali Taliani, tak určite ja. Bol to na figu deň, na figu obchod. Partneri v Prešove si mysleli, že sú nám na smiech, urážali sa po východniarsky, skoro ako po Taliansky, čo mojich kolegov privádzalo do ešte väčšieho vytrženia. Museli sme vyzerať ako ožratí, keď nám pán obchodný riaditeľ ponúkol nejaký šnaps, že na poprávku. Aj keď sme mu vysvetlili zdroj našej zábavy, nechápal, prečo s ním nechceme vypiť, O desiatej doobeda, u nás už dávajú, či?

Viete si predstaviť, že keď sme sa vracali tou istou cestou nazad, zase sme si svorne zaskákali vo Fige. Touto cestou posielame srdečné pozdravy všetkým čo tam zostali.