Založ si blog

Podnikanie

Je to vlastnosť, základný princíp, hlboko uložený v pude sebazáchovy.

Podnikavosť je synonymom kreativity. 

Podnikáme z najrozmanitejších pohnútok.

Podnikanie, ako spôsob existencie, svojbytný životný štýl. Anglicky aj biznis, „Business“. Však už sme v EÚ.

Podnikanie donútilo ľudí zliezť zo stromov, vliezť do vody, vyliezť z morí, obliekať svoje holé telá, vytvárať kultúru,

Podnikanie pomáha prežiť, teda nie je to o rodine, priateľoch a obľúbencoch. Doslova, tu ide o život. Platí tautológia, že:

„Nikto sa za mňa nevyserie, no zožral by každý. Ako nič!“

Vulgárne? Áno, presne tak, ako život sám. Zvykajte si na 3xJA.

Keď sa biznis chápe ako práca, vykonávaná za mzdu, prináša rozčarovanie. Podnikanie nie je zamestnanie, hoci zamestnanci tiež môžu podnikať. Mečiar z nás všetkých spravil podnikateľov pomocou kupónovej privatizácie. Väčšinou neúspešných.

Podnikanie je možné aj v rámci svojho zamestnania. Pravda, nie vždy obľúbené u nadriadených, niekedy aj ilegálne. Za totality to nazývali fuškárčenie, ak z toho nadriadení nič nemali a takýto prístup k práci bol neospravedlniteľný. Avšak, ak z fušky mal niečo aj náš šéf, potom išlo o zlepšovateľské hnutie, hodné odmeny. Prinajmenšom to zakryla brigáda socialistickej práce. Nakoniec. tak je tomu dodnes, len názvoslovie sa zmenilo.

Ľudia sú účastní rôznych podujatí, bez vidiny jasného výsledku. Horolezci lezú na najvyššie končiare sveta, potápame sa do hĺbok oceánov, zúčastňujeme sa súťaží často sú to veľmi nákladné a zložité pokusy. To všetko je podnikanie. Líši sa v cieľoch, ale procesy k nim vedúce, sú rovnaké.

Vo svete sa rozlišujú dve zásadné úrovne podnikania:

  1. Krysia klietka: neustála súťaž na trhu a snaha výnosmi dobehnúť chvost nákladov skôr, než nás skolia dane a iná pliaga,
  2. Rýchlodráha: nezávislosť od zdrojov, vrátane časových personálnych ba aj finančných, kapitalizácia, takmer bezpracné zhodnocovanie aktív.

Rýchlodráha si vyžaduje kapitalistu, ktorý disponuje obrovskými skúsenosťami a má úplne ujasnené svoje smerovanie. Prakticky každý musí začať v Krysej klietke, ak sa chce stať úspešným podnikateľom, či kapitalistom.

Existuje ešte mnoho ďalších alternatívnych úrovní, odvodených od týchto dvoch. Na Slovensku možno ešte viac ako inde. Zodpovedajú rôznym parametrom záujmu, či správania sa účastníkov. Žiaľ, aj štát samotný je podnikom, ovládajúcim množstvo iných podnikov. Vytvára si bezprecedentnú výhodu na trhu, čo sa medzi obyčajnými podnikateľmi chápe ako nerovnosť príležitostí, ba až „Bandit System“. Napriek tomu, podniky ovládané štátom sú zadĺžené, nefungujú, štát samotný hospodári s deficitným rozpočtom, prejedá naše penzie a zadlžuje naše deti aj ich deti, atď. To samozrejme degeneruje trh. Potom už stačí len vyhlásiť, že trh nefunguje a bude to pravda, v podmienkach súčasného Slovenska. 

No, ani ostatní sa nedajú zahanbiť, v dôsledku čoho je podnikateľ dnes natoľko sprofanovaný, až je chápaný ako podvodník a zlodej, mafián a zlosyn. 

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58819x
Priemerná čítanosť článkov: 1634x

Autori blogu

Kategórie