Založ si blog

Finančné toky a finančná nezávislosť

Zvládnutie finančných tokov, je doménou úspešného prechodu do finančnej nezávislosti. To, čo oddeľuje špičku od „pelotónu“ je spôsob, narábania s financiami.

Finančná nezávislosť je stav vedomia, nie majetku a odvíja sa od našich prianí a potrieb.

Najbohatšími, nie sú vlastníci nadbytku peňazí, ale tí, ktorým  peniaze nechýbajú. Samotné bohatstvo, vlastníctvo majetku, predstavuje najrozmanitejšie záväzky, no dane a smrť sú nad všetkými istotami. Nie je to až taká sloboda, o akej svet sníva. Skutočná finančná nezávislosť sa nedá dosiahnuť žiadnym množstvom peňazí. Bohatstvo je telom a peniaze krvou moci nad ľuďmi. Žiadna moc nie je finančne nezávislá.

Cestou finančnej nezávislosti je schopnosť kvalitne žiť, bez akýchkoľvek peňazí. Nie živoriť, ani prežívať v stokách spoločnosti, ale byť platným členom spoločnosti a pritom nepotrebovať žiadne peniaze. Omara Shariffa sa pýtala televízna reportérka na jeho bohatstvo, pretože medzi špičkovými hercami patril, podľa verejnej mienky, medzi najbohatších hercov na svete.

S úsmevom odpovedal:

„Ja nemám nič. Nič nevlastním, nemám žiadne peniaze, dokonca ani peňaženku nepotrebujem. Nemám ani len vodičský preukaz! Všetko, čo som dokázal zarobiť patrí spoločnostiam, ktoré sa starajú o to, aby nič z toho čo potrebujem, mi nikdy nechýbalo. Ani tie spoločnosti nevlastním, no mne nič nechýba a žijem si slobodne.“

Áno. Práve o to ide. Žiť v dostatku a hojnosti a vyvarovať sa nadbytku, či mocenským chúťkam, ako aj nepotrebným záťažiam. Materiálnym aj efemérnym. Je to spôsob života.

Majetok, to sú aktíva a pasíva a ich správa.

Pomer medzi aktívami a pasívami a ich schopnosť generovať príjem, sú hlavným meradlom finančného zdravia. Fiškálne sa označuje ako Súvaha. Spolu s Výsledovkou, hovoriacou o hospodárení s finančnými prostriedkami a CashFlow, vyjadrujúcom príjmy a výdavky, za sledované obdobie, sa dostávame k daňovej povinnosti a efektívnosti našej činnosti, v podobe zisku alebo straty. Profesionálne vedená firemná agenda a účtovníctvo dáva predpoklad úspechu, ale nezaručuje jeho opakovateľnosť, resp. trvalú udržateľnosť finančných tokov a rozvoja majetku.

Synergia a multiplikácia finančných tokov je doménou investorov.

Katalyzátorom súčinnosti investora s finančníkmi je finančné plánovanie, vedené reálne, v kontexte na pohyby na finančnom trhu. Profesionalita finančných poradcov, resp. maklérov je rozdielna. Odlišuje sa nielen podľa ich znalostí finančných produktov na trhu, ich závislosti na konkrétnych produktoch, ale aj od ich schopností vymôcť pre klienta minimálne riziko a maximálny prospech. No, každý z nich si je presvedčený, že vie lepšie nakladať s vašim majetkom, než vy.

Najlepším kritériom hodnotenia spolupráce s finančníkmi aj poradcami je porovnanie výsledkov finančných tokov s  finančným plánom.

Plánovanie finančných tokov musí zohľadňovať dlhodobé ciele, je obvyklé s výhľadom na mnoho rokov dopredu. Často sa finančné plánovanie zamieňa za plán podnikateľskej činnosti. Diametrálnu odlišnosť však determinujú ciele.

Najvyšším cieľom biznis plánu je zisk, zatiaľ čo plánovanie finančnej nezávislosti si stavia za cieľ oslobodenie sa od vlastníctva ako takého.

Finančný plán tvoríme s ohľadom na našu snahu dosiahnuť finančnú nezávislosť, čo je dlhodobý cieľ a nemusí byť závislý na momentálnom spôsobe tvorby príjmu, či druhu podnikania.

Správna analýza existujúcich možností a cieľov, expertíza a poradenstvo a servis v reálnom čase, dávajú predpoklad vášho reálneho finančného plánovania, len ak smerujete k stavu svojho majetku, rovnému nule. Nakoniec, čo si sebou vezmete do hrobu? No, dane za vás možno budú musieť zaplatiť pozostalí.

Najťažšie to majú bezdetní boháči, ktorí si nedokázali vytvoriť rodinu. Nepochopili, že práve rodina je to najväčšie bohatstvo na svete a je jedno, či je to rodina pokrvná alebo adoptívna. Každá rodina a jedine rodina dáva skutočný potenciál trvalo udržateľných finančných tokov a finančnej nezávislosti. Nuž a práve rodina je dnes pod najsilnejším útokom mocných. Prečo asi? Mocní neovládajú slobodných, finančne nezávislých.

Sami si vyberte, čomu svoj život zasvätíte, ale majte na pamäti. Nikto z nás tu nie je zbytočne. Naopak, všetci sme najväčšími hrdinami svojich životov.

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58786x
Priemerná čítanosť článkov: 1633x

Autori blogu

Kategórie