Založ si blog

Zlaté vajce

Vo svete biznisu sa zaviedlo množstvo pomocných výrazov, k označeniu určitých stereotypov, procesov opakujúcich sa v čase, na základe približne definovaných podmienok. Tak napríklad, pojmom „Dojná krava“ sa označuje taký druh podniku, ktorý je schopný generovať pravidelné finančné toky, pri relatívne malej miere rizika, no aj s malým ziskom. Naproti tomu ako „Superstar“ môžeme označiť obchody do hviezd vynášajúce, tvoriace obrovské zisky, avšak za cenu veľmi veľkej miery rizika. V podstate ide o legitímnu formu podnikania.

Za „Zlaté vajce“ sa u nás označovali projekty, vedúce k tučným pasívnym príjmom, pri nulovom riziku. Človek sa „zahojí“ na celú dobu životaschopnosti podniku. Pravda, o legálnosti, či morálnej korektnosti takéhoto podnikania možno pochybovať. Predsa bez práce, nie sú koláče, či?

Zamyslime sa nad tým, čo žijeme a hneď sme v obraze. Samozrejme, že také je možné, avšak čo je komu dovolené? Predsa:

„Čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi.“

Zlatým vajcom sú aj bankové poplatky, rovnako ako výpalníctvo, či korupcia. Vlastne ide len o synonymum dnešnej doby. Zastupiteľská demokracia je Zlatým vajcom pre zástupcov zúčastnenej väčšiny. Teda menšiny národa, ktorá k voľbám prišla a práve týmto vyvolencom celý národ napospas dala. Pre politikov všeobecne, voľby predstavujú podnik v ktorom ide len o to, ktorá strana dostane viac. No, celkovo každá zúčastnená partaj dostane zadarmo, rovno z vreciek ľudí. Najviac od tých, ktorí ich nechcú. K tomu zarátajme nasilu vynútenú solidaritu, vo forme zákonom stanovených odvodov do poisťovní a fondov. Reštriktívna politika štátu, návštevy ministrov na plachetniciach, či konšpiračných bytoch len dotvárajú obraz o tom, kto to všetko zaplatí a kto nesie riziko.

Nuž a tí smelší, s hrubšou kožou, presne podľa týchto skvelých, denne propagovaných vzorov, tiež už bežia za rozbehnutým vlakom.

Kto tvrdí, že by nechcel Zlaté vajce, jednoducho klame. Predsa najvyšším cieľom každého manažéra je zisk. No a čo je zisk? Zdanený rozdiel medzi výnosmi a nákladmi. Nulové riziko, znamená výnosy bez práce, nulové náklady, nulové dane aj odvody. Preto akýkoľvek príjem Zlaté vajce prinesie, ide čistý zisk. Tu a tam nejaká nebankovka zakopne, obchodníci s teplým vzduchom, platinové sitká, nič to zato. Srandisti s lykožrútmi, ovešaní insígniami serióznosti, akoby to neskúsili tiež?

Lepšie nevedieť, blažená to nevedomosť.

Skutočne legálnym a eticky nezávadným podnikom typu Zlaté vajce nie je žiaľ, ani život sám.

Času zaplatím prítomnosťou, aj tým čím som.

Načo márniť čas v predstavách, pokiaľ chcem zostať slušným človekom. Treba si vybrať, ktorou cestou sa vydať. Na výber má vraj každý.

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58689x
Priemerná čítanosť článkov: 1630x

Autori blogu

Kategórie