Založ si blog

Letadlo

Hlava v oblakoch, nohy vo vzduchu, jednoducho lietadlo plné zlatých vajec. Trvalé zisky, aj po ukončení projektu, to je naše „Letadlo“. Teda nejde o špecifický podnik, ani o podnikanie. Tu sa už človek nekrúti, ako krysa v klietke medzi nákladmi a výnosmi, determinovanými reštriktívnou politikou štátu a konkurenciou. Tu už existujú len aktíva a pasíva, rýchlodráha sveta kapitalizmu, konkurenciu vystriedajú pákové efekty. Vlastné peniaze sa do rizika neuvádzajú. Žiadne zdaňovanie, slovom paráda.

Bez ohľadu na spôsob, formu a ciele, ide len u udržiavanie Letadla za letu. 

Sú lietadlá s motorom aj bez. Bez motora raz dokĺže každý vetroň a do vzduchu ho dostane zase len iné, ťažné lietadlo alebo iný motor.

Motorom „Letadla“ zo sveta slovenského biznisu sú jeho cestujúci, palivom peniaze.

„Koho peniaze?“

To je správna otázka.

„Nuž cudzie!“,

To je správna odpoveď, ako aj zásada úspešného letu.

Opäť zopár príkladov zo súčasného diania.

Vyššou formou zneužívania demokracie je profitovať z nej, aj keď už nie sme pri moci. To je tzv. „Demokratické Letadlo“, no netýka sa len politikov. Pochopiteľne, v tom negatívnom zmysle slova sa dotýka celej populácie republiky, ale občania sa nezvezú. Je na nich aby svojimi peniazmi podkúrili do stroja a cestujúcimi budú aj kadejakí nezávislí lobisti, poradcovia, stavovské organizácie, nikoho nezastupujúce, garážové firmy, viď ostatné poučenie. Naša babka ich volala „Pusipajtáši“. Hádam pán Slota prepáči, ale história sa oklamať nedá. Koniec koncov, aj štvrtok je z maďarčiny, či naopak?

Osobitným formátom diaľkových letov sú silné pozície v štátnych firmách a úradoch, teda „Letadlo moci“. Ľudia zbŕklo vynašli porekadlo, že:

„Kto má peniaze ten má moc.“

Nuž, z pohľadu človeka, zajatého v krysej klietke, to tak určite vyzerá. Pravda však je, že ten kto má peniaze, má len moc starostí. Skutočnú moc majú tí, ktorým ich peniaze slúžia.

Pozornému záujemcovi neunikne zjavne prezretý vzhľad štátneho majetku a jeho inventáru, vrátane personálu. Pamätníci minulého tisícročia, využívajúci bezváhový stav nielen počas striedania volebných období, svojou prítomnosťou potvrdzujú úspešnosť letu svojho Letadla. Zabetónovať Status Quo, jediné čo treba je, že nič netreba. Žiadne zmeny, preboha len nie zmeny. To platí aj na technologický pokrok. No a špičky sa menia, zajtra dovidenia. Volení zástupcovia ľudu, ako psy na reťazi moci brešú jeden cez druhého, až hanba, ale karavána skutočne mocných, dobre osadených, hlboko v útrobách systému zakorenených kmeťov, kráča ďalej. Z otca na syna, z matky na dcéru, až na veky vekov, odovzdávajúc štafetu. Ešte aj partizánov nám z roka na rok pribúda. Slovami, už klasika:

„To jsou ale paradoxy!“

Slabším odvarom tohto typu Letadla sa javila aj cirkev do Jeho svätosti, pápeža Františka. Teda aspoň tu na Slovensku, avšak ako súčasníci zrejme budeme vidieť to pristátie.

Skutočné lietadlá však vytvárajú skutočné finančné toky, tvoria hodnoty a vo svete biznisu sa nazývajú aj ako „Rýchlodráha“. Ide o legálnu, morálne aj právne bezúhonnú činnosť, všade na svete. Pravda, v poslednej dobe tu boli pokusy zdaňovať už zdanené, ako napríklad dividendy z akcií, či obchodných podielov alebo aj príjmy z kapitálových trhov. To však bol priamy útok na podstatu kapitalizmu, v ktorom žijeme a neudržateľnú formu obmedzenia základných práv a slobôd občanov EÚ. Malé pošmyknutie, „faux-pas“, s rozsiahlymi dozvukmi, určite nie posledné na Slovensku.

Starí Féničania, či Filištínci vymysleli peniaze. Babylončania však objavili silu spoločného mešca, dnes známe pákové efekty. /Skrátene „lív_ridž“, z angličtiny leverage, – vplyv, účinok, dopad. / 

Vždy išlo o výsadu, ktorú múdri ľudia dali tím, ktorí si to zaslúžili. Prispieť svojou troškou k veľkému mešcu, spolu investovať. Takto sa vytvoril balík peňazí, ktorí múdri ľudia správne umiestnili, kapitalizovali, s omnoho vyššou mierou výnosnosti, než je miera jednotlivých vkladov oproti celkovému objemu v balíku. Dnes sú to kapitálové účasti, často označované ako kapitálové investičné stratégie. Zúčastniť sa môže skoro každý, komu má kto zaplatiť spoluúčasť, ako letenku v Letadle.

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58791x
Priemerná čítanosť článkov: 1633x

Autori blogu

Kategórie