Založ si blog

Svojbytnosť

Slovo, ktoré z nášho slovníka takmer zmizlo. Môže znamenať nielen originalitu a jedinečnosť, no hlavne nezávislosť, a samostatnosť.

Kdeže sa podelo toto írečité slovko?

Nuž tam kdesi, kde sme sa naučili ruky natŕčať, do neba sa sťažovať, kľúčmi štrngať, rebelovať. Najprv sme sa nechali spútať, ako to stádo v košiari. Keď sme zistili, že pastieri ovce vlkom hodili, čo sa stalo? Pastieri sa tiež na predátorov premenili a takto tu bačujú dodnes.

Keď stodola horí, nerozmýšľam, hasím. Samozrejme, ruka v ruke s podpaľačom, udržiavame oheň, reku kým hasiči prídu. Hasiči tu zahasia, tam prikŕmia, hlavne čo oni sľúbia, to zjavne nikto nemôže splniť.

Namiesto potrestania zlých gazdov, či podpaľačov, našli sme ďalších, ku ktorým môžeme ruky vystierať. Pochopiteľne, ešte horších, za súčasnej účasti tých predošlých.  

Ani v tomto obraze nie sme nijako výnimoční, ani ojedinelí a rozhodne už vôbec nie svojbytní. Tak načo také nadbytočné slovo? Pre koho by bolo dobré?

Vrchnosť rozhodne nebude podporovať žiadnu samostatnosť, či nezávislosť, kreativitu nebodaj. Akýkoľvek slobodný podnet, vymykajúci sa zo zavedeného normálu, náležite potrestáme a verejne odsúdime, len aby dobre bolo. Nech bedač vie, že nemá čo špekulovať. 

Pritom stačilo by tak málo. Spomenúť si na Svätoplukov odkaz a vo svornosti dôjsť ku svojbytnosti.

Tak teda, tak sme my, ako tie hoviadka, Božie!

 

A tento poznáte?

10.12.2020

“Babička sa vezie mestskou dopravou. Sedí na sedačke a nad ňou sa kymáca ožratý, smradľavý, zasratý, zašťatý bezdomovec, keď tu zrazu ho naplo a všetky tie odpadky zo smradľavých kontajnerov, hovná to boli, skôr ako ich zožral, vykydal z tej sprostej papule, rovno na chuderku babičku. Znalkyňa života, kadejakými režimami ostrieľaná, babička sa však ohradí: Ty [...]

Lieky na COVID-19 máme aj na Slovensku – neoficiálne

10.12.2020

COVID19 je ten najobludnejší biznis, aký kedy ľudstvo zaznamenalo. Ak o tom ešte niekto pochybuje, tak nech si sám odpovie na otázku: „Ako je to možné, že Bill Gattes mal očkovaciu látku proti nemu skôr, než vznikla pandémia? Ako to, že nemá aj protiliek?“ Samozrejme, protiliekov dosť, ale najprv treba vypredať očkovacie látky, nie? Tak, už viete prečo o [...]

Kaufland

05.09.2020

Prvý krát som nazrel do Kauflandu neďaleko Bourgoin-Jallieu, vo Francúzku, v roku 1994. Francúzi už vtedy mali obrovskú sieť vlastných supermarketov a dodnes si žiarlivo strážia svoje trhy. S prekvapením som dal na odporúčanie domácich, že nemecké potraviny, hlavne mlieko a mliečne výrobky v Kauflande sú vo vynikajúcej kvalite. Dosť boli na Nemecko, aj celú úniu [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 58796x
Priemerná čítanosť článkov: 1633x

Autori blogu

Kategórie